Betalen

Magento iDeal – Implementatie & Integratie

Betalen met iDeal op je webshop is onmisbaar. iDeal is dé standaard voor betalingen voor webshops in Nederland en is voor consumenten de meest gebruikte en vertrouwde betaalmethode.
Implementatie van iDeal in je Magento webshop, waar begin je nu?

Allereerst een korte uitleg over de verschillende iDeal varianten. Deze varianten verschillen van elkaar op het gebied van design & layout, implementatie, flexibiliteit en terugkoppeling naar de webshop. Om het ons makkelijk te maken gebruiken de banken onderling weer andere naamgevingen voor dezelfde functionaliteit: iDeal Basic, iDeal Professional, iDeal Advanced, iDeal Integrated, iDEAL Zelfbouw en iDEAL Zakelijk Plus.
Less is more dus we houden het simpel. We onderscheiden twee varianten: iDeal Basic & iDeal Advanced.

Let op: voor het accepteren van iDeal betalingen in je webshop moet je een contract afsluiten met een bank. Deze rekenen verschillende tarieven voor iDeal transaties. Op de website van iDeal Checkout vind je een mooi overzicht van de verschillende tarieven. Informeer altijd bij de bank voor de meest recente tarieven.

iDeal Basic :

 • snelle implementatie
 • afhandeling van betalingen op de website van de bank
 • geen eigen design & layout van de betaalschermen

iDeal Advanced:

 • implementatie complexer
 • afhandeling van betalingen op de eigen webshop (geen omleiding naar de bank)
 • flexibiliteit in design & layout van betaalschermen (bijv. eigen logo)
 • Tot slot is er nog de iDeal variant van de Payment Service Provider (PSP). Deze wordt onderaan besproken.

Er zijn 4 iDeal integratie & implementatie opties voor je Magento Webshop:

1- Magento 1.5.x: vanaf versie 1.5.x wordt er een standaard iDeal Basic module meegeleverd. Deze ondersteunt momenteel alleen de ING. Deze module kun je terugvinden in het beheerscherm van Magento (betaalmethodes)

2- Magento Connect: de website van Magento waar je allerlei modules downloaden om je webshop uit te breiden, gratis of tegen betaling. Vergelijk het met de Appstore van Apple. Er zijn een aantal varianten:

 • Magento versie 1.4. -> iDeal Basic. Geschikt voor ABN Amro, ING en de Rabobank.
 • Download hier de extensie voor Magento versie 1.4.x.

 • Magento versie 1.5.x -> iDeal Advanced. Geschikt voor ABN Amro, ING en de Rabobank.
 • Download hier de extensie voor Magento versie 1.5.x

Beide modules worden beide kosteloos aangeboden door J!Code Webdevelopment.
Een handige iDeal installatie handleiding voor bovenstaande modules is te vinden op de website van Byte Internet

3- iDeal-checkout.nl: dit een gratis dienst van PHP Solutions.Zij bieden ondersteuning voor de implementatie van iDeal Basic voor veel verschillende platformen, waaronder ook Magento. De plugin is NIET ontwikkeld voor multistore omgevingen. Als je daar wel gebruik van maakt, bieden zij een betaalde plugin aan die dit wel ondersteunt ( € 128.- ex. BTW).
Installatie is vrij eenvoudig en het werkt out of the box. Ondersteuning wordt geboden voor verschillende banken en Payment Service Providers (bijv. Mollie en Multisafepay).
Support is redelijk, je kan reageren door het sturen van een e-mail of het invullen van een contactformulier. Reactie volgt enkele dagen later.
Ga naar de website van ideal-checkout.nl voor meer informatie over de Magento iDeal plugin.

4- Payment Service Provider (PSP): een Payment Service Provider handelt al het betalingsverkeer voor je webshop af. De meeste PSP’s hebben een Magento iDeal module beschikbaar die heel simpel geinstalleerd kan worden en direct werkt.
Het voordeel van een PSP is dat je meerdere betalingsmethoden kunt onderbrengen bij één leverancier (dus ook creditcards, acceptgiro, cadeaukaarten, etc.) en je op jouw account ook al het betalingsverkeer geïntegreerd kunt inzien.
Omdat veel PSP’s Magento ondersteunen en ook een eigen module hiervoor hebben, bieden ze ook ondersteuning aan. Daarnaast ondersteunen ze ook vrij snel de meest stable release van Magento. Wel is het zo dat zij deze vaak niet zelf ontwikkelen maar in samenwerking met een andere partij. De lijnen zijn hierdoor wat langer, maar een oplossing is altijd voorhanden bij problemen.
Wij hebben goede ervaringen met de Buckaroo en de Magento module.
Aan het gebruik van een PSP zijn natuurlijk wel kosten verbonden, maar deze zijn zeer concurrerend. Voor een goede kostenvergelijking kun je kijken op internetkassa.nu

Conclusie: het correct en foutloos afhandelen van betalingen op je website is prio 1. Wil je je niet wagen aan zelfbouw en een 100% werkende oplossing en naast iDeal ook een compleet aanbod van betaalmethoden kies dan voor een PSP.

Succes met je Magento Webshop !
 

Share
3 Reacties to “Magento iDeal – Implementatie & Integratie”
 1. avatar

  Interessant artikel! Als je geen PSP wilt gebruiken hoef je niet per se een van de twee genoemde iDEAL extensies te gebruiken. Er zijn er eventueel nog meer. Bij Magento 1.5 wordt een iDEAL extensie meegeleverd, en verder is er een iDEAL advanced extensie van J!Code. Op http://www.byte.nl/docs/Magento-Ideal.html hebben we daar een handleidinkje voor geschreven.

 2. avatar

  Paul dankjewel voor je reactie! We hebben het artikel bijgewerkt naar aanleiding van jouw post.

 3. avatar

  Goed artikel, wellicht kun je het stukje van de psp uitbreiden met enkele psp’s en dpsp’s zoals o.a.

  http:/www.mollie.nl/betaaldiensten/
  http://www.betalingopjewebsite.nl/ideal-op-je-website/
  http://www.moneybookers.com

Reactie plaatsen

Contactinformatie